Collegium

En blogg om utbildning, karriär, personlig utveckling och allmänt välmående

Vad ska du göra om strömmen går?

Ibland så blir det strömavbrott och det kan bero på olika saker. Det kan vara ett större eller mindre fel på elnätet, men strömavbrottet kan även bero på ett fel hemma hos dig. Du bör koll aom jordfelsbrytaren har löst ut eller om en propp har gått. För då är det lätt att lösa. Dock kan det vara strömlöst på grund av oväder. Då kan det dröja att få tillbaka strömmen. Du som ändå vill ha värme och varmvatten kan lösa det genom ett elverk och en pellets/vedpanna. Det finns flera kvalitativa elverk att köpa. 

Om hela bostadsområdet är strömlöst

Om du kollat av att det inte beror på din jordfelsbrytare eller att det är en propp som gått samt att du kanske ser att även grannfastigheten eller hela bostadsområdet är strömlöst, så beror det då ofta på andra orsaker. Det är bra att lyssna på din lokalradio. Bra är då att ha en radio som drivs av batteri hemma. Sedan kan du ofta även se drifstörningar på elverkets hemsida. 

Att tänka på om strömmen går

Om strömmen går så är det bra att ha ljus, batterier, ficklampor med mera hemma. Stäng av elementen, för om alla har dessa på när strömmen väl är åter kan det bli en överbelastning som gör att strömmen går igen. Försök att låta bli att öppna kyl och frys då det är strömlöst så håller kylan förhoppningsvis fram till strömmen är åter. 

Tappa upp vatten direkt, för om avbrottet blir riktigt långvarigt kan trycket sjunka i ledningarna, eftersom pumparna drivs med el. 

Om du är mitt i att diska eller tvätta, så stäng av maskinen och vattenkranen. 

 

 

 

1 Jan 2020