Collegium

En blogg om utbildning, karriär, personlig utveckling och allmänt välmående

Plugga för att bli personlig assistent

Om du känner att yrket personlig assistent är något som lockar, så kan du redan på gymnasiet plugga på Vård- och omsorgsprogrammet, då du får lära dig om hur människan fungerar biologiskt, psykiskt både vid hälsa, ohälsa och funktionsnedsättning. Den utbildningen ger dig även lärdomar kring hur du bemöter människor på ett professionellt sätt, vilket är en viktig kunskap att ha som personlig assistent. När det gäller personlig assistans, så är det inte ett måste att ha gått en utbildning inom vård, men det underlättar en hel del. Om du är äldre och redan har gått gymnasiet med en annan utbildning, så finns det vissa kurser på Komvux samt utbildningar vid Folkhögskolor. Sedan beror mycket även på vem du arbetar hos, då olika assistansanvändare vill ha assistenter med olika kompetens och erfarenheter. 

Vad gör en personlig assistent?

Som personlig assistent assisterar du en person som kan ha omfattande funktionsnedsättningar  med att göra det hon eller han skulle gjort utan sin funktionsnedsättning. Du ska finnas där både när det handlar om både vardagssysslor och nöjen. En hel del av arbetsdagen styrs av personen du ska assistera, vad han eller hon behöver och har för intressen.

Var arbetar jag som personlig assistent?

Du arbetar med assistansanvändaren där han eller hon befinner sig. Det kan vara i personens hem, i skolan eller på en daglig verksamhet. Du kan också arbeta vid fritidsaktiviteter och resor. För att få jobb som personlig assistent kan du gå via Ekens Assistans som ett exempel, läs mer på www.ekensassistans.se om dem. 

15 Aug 2022