Collegium

En blogg om utbildning, karriär, personlig utveckling och allmänt välmående

Organisering av verksamhet

Idag tänkte jag skriva om projekthantering. Vår blogg tar ju gärna upp saker som kan vara av intresse för andra och detta är något som passar väl för dig som är företagare eller arbetar inom en organisation. Idag är det många företag och organisationer som väljer att organisera hela eller delar av sin verksamhet som ett projekt. För att kunna göra det väl så är det av största vikt att kunna projektledning. Om du inte har erfarenhet av detta så kan du gå en utbildning inom just detta. På projekthantering.se hittar du både intensivkurser och kurser som sträcker sig över 5 månader.

Vad är egentligen ett projekt?

För en viss förklaring av projektledning så kan du läsa mer på på Wikipedia. Men när det kommer till projekt, vad är egentligen det? Att arbeta i projekt är något som egentligen gjorts länge. Så länge det har funnits civilisation, så har det funnits projekt. Varje gång man bygger något eller anlägger något så måste man planera, hitta rätt resurser, genomföra samt nå sitt mål. Det är vad projekt handlar om. Så genom tiderna så är det rätt många imponerande projekt som genomförts. Vad sägs om Kinesiska muren, Columbus Amerikaresa och byggnader så som flera slott runt om i världen.

Vad innebär projektledning?

Ett enkelt svar på frågan i rubriken kan vara ”att leda projekt”. Och det är faktiskt så. Om man ska formulera det på formellt sätt så kan man istället säga att det är en väl planerad och organiserad insats för att nå de projektmål som man ställt upp i tid.

22 Feb 2016