Collegium

En blogg om utbildning, karriär, personlig utveckling och allmänt välmående

Bli idrottslärare?

Funderar du på en karriär som idrottslärare eller liknande? Kanske du själv idrottar mycket, tränar fitness, äter Fitline kosttillskott från https://fitline-fitness.se/, och vill lära ut till andra vad du kan? Det finns flera vägar att gå om man vill bli en idrottslärare. Att vara lärare med inriktning mot idrott och hälsa är ett yrke som många upplever som engagerande, stimulerande och omväxlande. Det är dock bra att veta att det även är ett yrke som kan vara fysiskt och psykiskt krävande.

Olika utbildningarsvägar

För att arbeta som lärare med inriktning mot idrott, alltså bli en idrottslärare så utbildar man sig på lärarprogrammet inom universitet och högskolor.

I första hand utbildas ämneslärare i idrott och hälsa inom Ämneslärarprogrammet. Idrott och hälsa kan erbjudas som ingång i Ämneslärarprogrammet, inriktning gymnasieskolan.

Sedan kan kan även plugga inom KPU, alltså kompletterande pedagogisk utbildning, 90 högskolepoäng. Då måste man sedan innan ha minst 90 högskolepoäng i ämnet för inriktning 7-9 hp och 120 hp för inriktning gymnasieskolan.

Du kan även välja att läsa Grundlärarprogrammet, åk 4-6 och välja idrott och hälsa som profil. 

Jobba som idrottslärare

Idrottslärare  är de som undervisar i ämnet idrott och hälsa i grundskolan och gymnasieskolan. Man kan även undervisa vid så kallade idrottsgymnasier inom en speciell idrottsgren; i särskola, i folkhögskola och på lärarutbildningarna vid universitet och högskolor. Det går även bra att som idrottslärare  arbeta som instruktör och tränare inom idrottsrörelsen eller i kommunal idrottsverksamhet och friskvård.
 

 

3 Aug 2018